Mięso przygotowane wg. tego przepisu jest bardzo miękkie, rozpływające się w ustach. Polecam.
Składniki :
- polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól ziołowa
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 4 łyżki masła
- 1 świeża papryczka chili
- pół pęczka świeżej bazylii
- 2 łyżeczki suszonej szałwii ( można zastąpić świeżą)
- 2 ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie :
- Mieszam oliwę, pieprz, sól, sos.
- Polędwiczkę przekrawam na pół, wkładam do marynaty. Odstawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzewam elektrycznego grilla, układam mięsa i grilluje obracając około 30-40 minut. Aż mięso przestanie być krwiste.
- Papryczkę chili, czosnek, bazylię drobno siekam, mieszam z solą i szałwią.
- Na patelni układam masło i podgrzewam, dodaje zioła, mieszam i chwilę podsmażam.
- Mięso zdejmuję z grilla, daje mu odpocząć 5 minut po czym kroję na plastry.
- Polewam sosem, podaję z kuskusem.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDaję się przekonać do takiego dania bez próbowania, wiem, że to pyszne jest !
OdpowiedzUsuńPolędwiczki zniknęły ze stołu w mgnieniu oka a ten aromat. Dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę. Dziękuję :)
Usuń