Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 3/4 - 1 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mąki
- łyżka oleju
- mozzarella ( nie z zalewy)
- szynka parmeńska
- oliwki czarne
- pomidorki koktajlowe
- oregano suszone
- bazylia suszona
- jogurt grecki
- czosnek
- papryczka chili
- Przygotowuje ciasto na naleśniki : jajka , wodę, mleko, mąkę miksuje.
- Dodaję łyżkę oleju i ponownie miksuję.
- Rozgrzewam patelnię z odrobiną oleju i smażę naleśniki.
- Mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach , szynkę kroję w paseczki, oliwki w plasterki.
- Na każdy naleśnik układam mozzarellę, szynkę i oliwki. Składam na pół i podgrzewam na patelni.
- Przygotowuje sosy : połowę jogurtu mieszam z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano i bazylią. Pozostały jogurt miksuję z papryczką chili.
- Pomidorki kroję.
- Podaję naleśniki, polane sosami i ułożonymi na nich pomidorkami.
naleśniki kocham pod każdą postacią :) Twoje wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Ja pominę tylko szynkę parmeńską i zrobię naleśniki według Twojej receptury.
OdpowiedzUsuńtakie obiady lubię:)
OdpowiedzUsuńKocham naleśniki w takim wydaniu koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio nawet częściej jadam naleśniki w wersji wytrawnej niż słodkiej - na obiad właśnie nadają się idealnie :)
OdpowiedzUsuń