Soczyste kofty z pikantną i wyrazistą salsą to pyszna propozycja na ekspresowy obiad.
Składniki :
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki harissy (sypkiej)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżka oregano
- sól
- 6 pomidorów ( najlepiej jak najmniej wodniste)
- kilkanaście listków świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz
- Do mięsa dodaję przyprawy i wyrabiam.
- Formuje ruloniki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków.
- Mięso grilluję na grillu elektrycznym, około 15 minut.
- Pomidory sparzam i zdejmuję z nich skórkę, pozbywam się pestek.
- Miąższ kroję w kostkę.
- Cebulę, czosnek, chili, kolendrę drobno siekam.
- Mieszam pomidory z pozostałymi składnikami, przyprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Podaję kofty, salsę i grillowane pity lub tak jak w tym przypadku grzanki z chleba.
O mięska w takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mogę jeść pomidorów, bardzo chętnie bym wypróbowała. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńSzkoda że nie mogę jeść pomidorów, bardzo chętnie bym wypróbowała. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń