Kruche babeczki z czosnkiem i kawiorem

Kruche babeczki z kawiorem mają wyjątkowy smak, świetnie nadają się na przyjęcia jak i na przekąskę.



Składniki : 
Krem :
- jogurt bałkański 100 g
- twaróg ( najlepiej z jak najmniejszymi grudkami) 300g
- czosnek 3 ząbki
- cukier 1/4 łyżeczki
- zioła prowansalskie 2 łyżki
- ostra papryka 1 łyżeczka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- kawior czarny lub czerwony
Ciasto :
- margaryna 20 dkg
- mąką 30 dkg
- żółtka 4
- sól 1/2 łyżeczki

1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć do zamrażalnika ( lub lodówki) na 30 minut.
2. Wylepić foremki do babeczek ciastem, w taki sposób by pozostawić sporo miejsca na nadzienie.
3. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec do czasu jak zaczną być lekko brązowe ( trzeba uważać, bo od czasu lekkiego zbrązowienia do spalenia mijają dosłownie sekundy).

4. Twaróg miksujemy dokładnie z jogurtem.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
6. Mieszamy dokładnie, i wkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.
7. Następnie wypełniamy wystudzone babeczki kremem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, na wierz układamy około łyżeczki kawioru.

Babeczki z podanego przepisu nie przesiąkają, nie mniej jednak ja robię je około 2 godzin przed podaniem i przechowuje w lodówce.

Przepis zmodyfikowany, przepis na nadzienie - pochodzi z gazety Polska gotuje.
Sprawdzone menu na imprezy!

2 komentarze:

  1. Kurcze, ciekawe. Nigdy nie myślałam by z kruchego ciasta zrobić coś takeigo. Pewnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, bo jest pyszne :) Gdyby nie wylepianie foremek ciastem co niestety trochę trwa, pewnie robiła bym je częściej .

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka