Składniki :
Krem :
- jogurt bałkański 100 g
- twaróg ( najlepiej z jak najmniejszymi grudkami) 300g
- czosnek 3 ząbki
- cukier 1/4 łyżeczki
- zioła prowansalskie 2 łyżki
- ostra papryka 1 łyżeczka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- kawior czarny lub czerwony
Ciasto :
- margaryna 20 dkg
- mąką 30 dkg
- żółtka 4
- sól 1/2 łyżeczki
1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć do zamrażalnika ( lub lodówki) na 30 minut.
2. Wylepić foremki do babeczek ciastem, w taki sposób by pozostawić sporo miejsca na nadzienie.
3. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec do czasu jak zaczną być lekko brązowe ( trzeba uważać, bo od czasu lekkiego zbrązowienia do spalenia mijają dosłownie sekundy).
4. Twaróg miksujemy dokładnie z jogurtem.
5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką.
6. Mieszamy dokładnie, i wkładamy na co najmniej 10 minut do lodówki.
7. Następnie wypełniamy wystudzone babeczki kremem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, na wierz układamy około łyżeczki kawioru.
Przepis zmodyfikowany, przepis na nadzienie - pochodzi z gazety Polska gotuje.
Kurcze, ciekawe. Nigdy nie myślałam by z kruchego ciasta zrobić coś takeigo. Pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, bo jest pyszne :) Gdyby nie wylepianie foremek ciastem co niestety trochę trwa, pewnie robiła bym je częściej .
Usuń