Ciasto zawsze się udaje i daje możliwości wyboru owoców. Z doświadczenia wiem, że najlepiej smakuje z śliwkami węgierkami. Choć w najbliższym czasie planuje upiec je z truskawkami.
Składniki:
Ciasto :
- margaryna 1/2 kostki
- cukier 3/4 szklanki
- jajka 3 szt.
- mąka 1 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
+ bułka tarta i margaryna do wysmarowania tortownicy
Owoce:
- śliwki węgierki lub truskawki lub jabłka lub każde inne :)
1. Margarynę, cukier i jajka dokładnie zmiksować.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować ( około nawet 10-15 minut, by było jak najmniej grudek).
3. Na przygotowaną tortownicę ( średnica 24 cm) wlać ciasto i dobrze ułożyć ( najlepiej poprzez uderzanie o blat).
4. Śliwki przekroić w poprzek, ułożyć na cieście przekrojonym do góry blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
5. Piec w 180 stopniach około 50 minut.
6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
p.s Nie proponuje piec ciasta z śliwkami mrożonymi gdyż nie smakuje ono wtedy tak jak powinno.
Na zdjęciu powyżej z mrożonymi śliwkami.
Spróbowałam zrobić te iasto. I przyznam że wyszło mi pyszne !!! * !. Poleecam . :)
OdpowiedzUsuńcieszę się że Ci smakowało :)
UsuńLubię ciasta z owocami, bo świetnie równoważą wszystkie smaki. Wystarczy popatrzeć na delikatną jego skórkę wokół upieczonych owoców i nie można powstrzymać apetytu. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń