Kurki w śmietanie + grilowany kurczak + kluski śląskie
Składniki :
( tradycyjnie dla dwóch - trzech osób)
- pierś kurczaka podwójna
- kurki świeże 250 g
- śmietana 18% 100 ml
- cebula najlepiej cukrowa 1 szt.
- masło około 1 łyżki
- tymianek suszony 1 czubata łyżeczka
- papryka ostra 1 czubata łyżeczka
- czosnek granulowany 1 czubata łyżeczka
- zioła do drobiu 1 czubata łyżeczka
- kolendra suszona około 10 ziarenek
- majeranek 1/2 łyżeczki
- sos sojowy ciemny 5 kropli
- oliwa 4 łyżeczki
- sól, pieprz
oraz własnej roboty bądź gotowe kluski śląskie
Ja niestety poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe kluski.
Przygotowanie :
1. Kurki rano lub wieczorem dzień przez obiadem wrzucam do miski z wodą tak by dobrze się umyły.
2. Pierś kurczaka myje, osuszam, przekrawam na pół, następnie każdą połówkę przekrawam ponownie na pół ( po linii szerokości), rozbić delikatnie tak by uzyskane kawałki miały grubość palca.
3. W szklance mieszam :tymianek, paprykę, czosnek, zioła do drobiu, kolendrę, majeranek wraz z oliwą.
4. Kurczaka zalewam gęstą marynatą i dobrze wcieram. Następnie wstawiam do lodówki na min. 30 minut.
5. Cebulę siekam i podsmażam na maśle, aż się zeszkli.
6. Kurki kolejny raz myje pod bieżącą wodą i jeżeli jest taka potrzeba odcinam kawałki nóżek.
7. Tak przygotowane kurki wrzucam na patelnię do cebuli. Smażę około 10 minut, jak woda zaczyna odparowywać, dodaję 100 ml śmietany, obficie pieprzę i solę oraz dodaję sos sojowy. Chwilę podduszam.
8. Kurczaka układam na blaszce i wstawiam do piekarnika włączonego w funkcji grill na 250 stopni. Po około 5 minutach obracam kotlety na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut.
9. Kluski śląskie wrzucam na wrzątek i czekam aż wypłyną.
10. Sos kurkowy podgrzewam.
11. Podaję kurczaka, kluski i obok sos.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Taaak! Kurki! Jak je tylko dostanę, od razu zrobię coś pysznego! Twoje połącznie wygląda niesamowicie smacznie :)
OdpowiedzUsuńkurki w śmietanie <3
OdpowiedzUsuńjuz mi się podoba!