Pikantna sałatka mix smaków



Składniki:
- pierś kurczaka ( podwójna)
- suszone pomidory w zalewie 2-3 łyżki
- mozzarella w zalewie 1-2 kulki
- mix sałat ( w zależności od upodobań)
- oliwki czarne małe opakowanie 1/2 lub całe
- oliwki faszerowane piri-piri 6 sztuk
- oliwa z czosnkiem i chili  2-4 łyżki ( najłatwiej gotowa )
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- sól ziołowa
- chili w proszku 2 szczypty
- saszetka dresingu czosnkowego np. firmy Develey ( można zastąpić majonezem z czosnkiem i przyprawami)

1. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w ziołach prowansalskich, czosnku granulowanym, soli ziołowej i chili w proszku. Smażymy na oliwie czosnkowej z chili.
2. Studzimy.
3. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę, pomidory w paseczki, oliwki czarne w plasterki, oliwki nadziewane piri-piri drobno siekamy ( bardzo drobno).
4. Do miski wrzucamy mix sałat ( w zależności od ilości jaką chcemy uzyskać, wrzucamy pół lub całe opakowanie), dodajemy kurczaka oraz wszystkie składniki z punktu 3.
5. Saszetkę dresingu przelewamy do szklanki tak by zapełnić 1/4. Tą ilością zalewamy cała sałatkę.
Następnie kropimy oliwą z czosnkiem i chili, mieszamy.

Tak przygotowaną sałatkę radzę od razu podawać. Traci swój smak po przechowywaniu w lodówce.
Jeżeli chcemy przygotować ją wcześniej, to proponuje pokroić wszystkie składniki, schować do lodówki a przed samym podaniem wymieszać je i doprawić.

Sprawdzone menu na imprezy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka