Składniki :
Ciasto :
- margaryna 20 dkg
- mąką 30 dkg
- żółtka 4
- sól 1/2 łyżeczki
Krem :
- serek kanapkowy lekki o smaku ziołowym typu Almette
- jogurt bałkański 70-100g
- czosnek 1-2 ząbki ( opcjonalnie)
- bazylia ( suszona) 2 łyżki
- zioła prowansalskie 2 łyżki
- sól, pieprz
1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Włożyć do zamrażalnika ( lub lodówki) na 30 minut.
2. Wylepić foremki do babeczek ciastem, w taki sposób by pozostawić sporo miejsca na nadzienie.
3. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec do czasu jak zaczną być lekko brązowe ( trzeba uważać, bo od czasu lekkiego zbrązowienia do spalenia mijają dosłownie sekundy).
4. Serek miksujemy z jogurtem ( na początek lepiej dodać 70 g, jak będzie za gęsty dodać kolejne 30 g).
5. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę ( czosnek można pominąć) oraz wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy.
6. Gdy babeczki będą wystudzone napełniamy je farszem ziołowym.
Mniam, poczęstowałabym się chętnie ;)
OdpowiedzUsuń