Pieczone filety z kurczaka w miodowo-ostrej marynacie

 Dziś polecam filet z kurczaka, który ma wyjątkowy smak lekko pikantny i słodki  za razem a do tego jest wyjątkowo soczysty...




Składniki:*
  • pierś kurczaka
  •  ząbki czosnku 3 szt.
  • papryczka peperoni
  • kolendra suszona 7 ziaren
  • miód płynny 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • sól, pieprz
+ ziemniaki oraz przyprawy potrzebne do ich przygotowanie : zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili suszone, oliwę, pieprz cytrynowy
Ziemniaki można pominąć na rzecz innych dodatków np. grillowanych warzyw, wtedy danie przygotowuje się nieco szybciej.



Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myję, i kroję w plastry. Przyprawiam i skrapiam oliwą.
  2. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wkładam ziemniaki. Piekę około 20-30 minut.
  3. Do naczynia wrzucam : czosnek przeciśnięty przez praskę, papryczkę posiekaną ( bez pestek), miód, sok z cytryny, oliwę, rozgniecione ziarna kolendry oraz kilka szczypt soli i pieprzu. 
  4. Kurczaka myję, osuszam, oczyszczam, przekrawam na pół i delikatnie rozbijam ( głównie tą grubszą część, nie chodzi o to by powstały kotlety tylko by różnica pomiędzy najgrubszym kawałkiem a najchudszym była mniejsza niż "firmowo").
  5. Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki. Ja zazwyczaj trzymam go około 2 godzin, ale na dobrą sprawę 15 minut też by było dobrze ( czyli tyle mniej więcej ile pieką się ziemniaki).
  6. Kurczaka układam na foli aluminiowej, polewam marynatą . Formuję wyższy brzeg by marynata cały czas była przy kurczaku a nie rozlała się po blasze. 
  7. Po około 20 -30 minut pieczenia ziemniaków - Piekarnik przestawiam na 250 stopni z włączoną funkcją grill. Wkładam kurczaka. Ziemniaki nadal się pieką.
  8. Piekę 10-15 minut. W połowie pieczenia obracam na drugą stronę. Wyjmuję kurczaka i podaję z ziemniakami.

 Smacznego :)

*Przepis ten powstał w oparciu o przepis opublikowany w gazecie Sól i pieprz. 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka