Ciasto czekoladowe z wiśniami z pikantną nutką

Przepis ten został lekko zmodyfikowany w stosunku do oryginalnego pochodzącego ze strony Olgi Smile  "Murzynek z wiśniami" http://www.olgasmile.com/murzynek-z-wisniami.html .


Na zdjęciu widnieje ciasto przygotowane z wiśniami ze słoika.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 gram masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 400-600 g wiśni  ( poza sezonem duży słoik wiśni w zalewie )
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Masło rozpuszczamy w garnku z cukrem, kakao i wodą. Mieszamy bardzo dokładnie aż utworzy się gładka masa.
  2. Zdejmujemy z gazu i studzimy.
  3. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno.
  4. Czekoladę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy się rozpuści dodajemy chili. Odkładamy by przestygła.
  5. Ostudzone masło przekładamy do miski wraz z mąką, proszkiem do pieczenia,, 1/3 czekolady oraz żółtkami, wszystko dokładnie miksujemy.
  6. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i wydrylowane wiśnie ( nie wszystkie bo zostawiamy do dekoracji kilka). Delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy.
  7. Przelewamy do torownicy uprzednio natłuszczonej i obsypanej bułką tartą.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
  9. Gdy ciasto przestygnie polewamy pozostałą czekoladą, układamy wiśnie i posypujemy cukrem pudrem. 
Ciasta z owocami sadu Sprawdzone menu na imprezy!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam czekoladowe ciasta z wiśniami. Przepis dodaję do akcji i czekam na następne.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wiśnie z czekoladą to od zawsze dobrany duet ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka