Składniki:
- pierś kurczaka
- makaron tagliatelle
- mozzarella w zalewie
- 6 pomidorów
- pół pęczka bazylii
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka ziół do drobiu
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- Pierś kurczaka myję, osuszam, oczyszczam. Kroję w paseczki, obtaczam w 1 łyżce oregano, ziołach prowansalskich, ziołach do drobiu, papryce, soku z cytryny - wrzucam na rozgrzaną oliwę. Czosnek drobno siekam i dorzucam do kurczaka.
- Gdy kurczak zaczyna się smażyć, zmniejszam ognień i nakrywam przykrywką i bardziej podduszam niż smażę., dodaję ocet balsamiczny.
- Gotuje makaron.
- Z pomidorów zdejmuję skórę i pozbywam się pestek, kroję ja w kostkę.
- Bazylie bardzo drobno siekam, a mozzarellę kroję w paseczki.
- Gdy kurczak jest usmażony, dokładam na patelnię pomidory oraz posiekaną bazylię, zwiększam ognień i chwilę smażę całość. Pomidory mają lekko zmięknąć a nie się "rozpuścić".
- Nakładam makaron na to kurczak z pomidorami i rozrzucam paseczki bazylii.
Uwielbiam takie lekkie makarony, Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie. Jest kurczak, jest makaron więc już mi się podoba ;).
OdpowiedzUsuńKolorowo i smacznie ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Witam Cię w akcji psiankowatej. Poproszę o więcej takich przepisów.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
http://cudaicudenka.blogspot.com/