Składniki :
- polędwiczka wieprzowa
- 200 ml czerwonego wina
- półtorej łyżki miodu
- pół kostki masła
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżki papryki ostrej
- oliwa
- + kuskus oraz szklanka bulionu warzywnego
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy i nacieramy majerankiem, tymiankiem oraz papryką.
- Wkładamy na rozgrzaną oliwę i obsmażamy z każdej strony.
- Przekładamy na folię aluminiową, układamy plastry masła ( zostawiamy tak około 1 łyżki masła do sosu) na polędwiczce . Zawijamy dokładnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut, tak by polędwiczka była miękka.
- Na patelnię wlewamy wino, dodajemy miód i mieszamy aż sos zmniejszy o połowę swoją objętość, dodajemy masło, mieszamy.
- Kuskus zalewamy bulionem.
- Polędwiczki kroimy w plastry polewamy obficie sosem i podajemy z kuskusem.
Przepis ten został zmodyfikowany według przepisu z gazety "Moje gotowanie" nr 9 wrzesień 2012 "Polędwiczki wieprzowe w sosie winnym".
prezentują się znakomicie ;) i ładny kopczyk z kuskusa... ja mam zawsze z tym problem niezależnie czy kasza, czy ryż zawsze mi się to rozleci ;(
OdpowiedzUsuń