Straszne przeziębienie a więc obiad dla poprawy zdrowia...

 ... polędwiczki wieprzowe z sosem z wina




 Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa 
  • 200 ml czerwonego wina
  • półtorej łyżki miodu
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • oliwa
  • + kuskus oraz szklanka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy i nacieramy majerankiem, tymiankiem oraz papryką.
  2. Wkładamy na rozgrzaną oliwę i obsmażamy z każdej strony.
  3. Przekładamy na folię aluminiową, układamy plastry masła ( zostawiamy tak około 1 łyżki masła do sosu) na polędwiczce . Zawijamy dokładnie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut, tak by polędwiczka była miękka.
  4. Na patelnię wlewamy wino, dodajemy miód i mieszamy aż sos zmniejszy o połowę swoją objętość, dodajemy masło, mieszamy.
  5. Kuskus zalewamy bulionem.
  6. Polędwiczki kroimy w plastry polewamy obficie sosem i podajemy z kuskusem.
Smacznego :)

Przepis ten został zmodyfikowany według przepisu z gazety "Moje gotowanie" nr 9 wrzesień 2012 "Polędwiczki wieprzowe w sosie winnym".

1 komentarz:

  1. prezentują się znakomicie ;) i ładny kopczyk z kuskusa... ja mam zawsze z tym problem niezależnie czy kasza, czy ryż zawsze mi się to rozleci ;(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka