Propozycja na piątkowy obiad..

czyli pieczony pstrąg ...




Składniki:
  • cały pstrąg
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 plastry masła
  • pół łyżeczki chili
  • 2-3 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 10 ziaren kolendry
  • 2 szczypty soli
+ kuskus

Przygotowanie:
  1. Pstrąga myję, osuszam, odkrawam głowę. Skrapiam sokiem z cytryny z góry oraz w środku.
  2. Do moździerza wrzucam czosnek pokrojony w kostkę, chili, kolendrę, pieprz cytrynowy - 1 łyżka, sól oraz masło - starannie ugniatam ( tak by mimo wszystko czosnek pozostał w kawałkach).
  3. Do środka pstrąga wkładam 3/4 masy z moździerza. Na górze pstrąga na skórce sypię 1 łyżkę pieprzu cytrynowego oraz układam 1/4 masy.
  4. Pstrąga owijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie rozwijam folię i piekę kolejne 5 minut.
  5. Podaję z kuskusem.


Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka