Składniki:
- cały pstrąg
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 plastry masła
- pół łyżeczki chili
- 2-3 łyżki pieprzu cytrynowego
- 10 ziaren kolendry
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
- Pstrąga myję, osuszam, odkrawam głowę. Skrapiam sokiem z cytryny z góry oraz w środku.
- Do moździerza wrzucam czosnek pokrojony w kostkę, chili, kolendrę, pieprz cytrynowy - 1 łyżka, sól oraz masło - starannie ugniatam ( tak by mimo wszystko czosnek pozostał w kawałkach).
- Do środka pstrąga wkładam 3/4 masy z moździerza. Na górze pstrąga na skórce sypię 1 łyżkę pieprzu cytrynowego oraz układam 1/4 masy.
- Pstrąga owijam folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie rozwijam folię i piekę kolejne 5 minut.
- Podaję z kuskusem.
Smacznego :)
Proste- a wygląda jak z najlepszej restauracji ; )
OdpowiedzUsuń