Aromatyczna pieczona pierś z indyka

Przepis ten leciutko zmodyfikowany według przepisu z bloga Kraina Szczęśliwości -Cucina della Felicita
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/2011/07/piers-z-indyka-z-aromatyczna-cytrynowo.html




Składniki:

  •  pierś z indyka
  •  1/2 cytryny - skórka + sok
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tymianku suszonego
  • sól, pieprz
  • 2 plasterki masła
Przygotowanie:

  1. Piersi z indyka myję, osuszam, oczyszczam.
  2.  Do miski wkładam : skórkę i sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, oliwę, tymianek, sól, pieprz i dokładnie mieszam.
  3. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą.
  4. Indyka dokładnie nacieram marynatą.
  5. Wkładam do naczynia, polewam pozostałą marynatą, układam na nim masło. Zakrywam pokrywką.
  6. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 40 minut. Kilka krotnie podczas pieczenia polewam sosem.  
  7. Wyjmuję indyka, kroję w plastry. Podaję z sałatką z pomidorków koktajlowych z mozzarellą, bazylią i oliwą.





Smacznego :)

4 komentarze:

  1. To naprawdę aromatyczne danie. :) Tak podane, zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjątkowo ładnie to wygląda : ) Gratuluję, ze zwykłego dania zrobiłaś super wyrafinowany posiłek !

    OdpowiedzUsuń
  3. Myszka gotuje...Kotek zajada! Dobry przepis. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka