Wytrawne polędwiczki z aromatem śliwkowym



Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • śliwki węgierki duże 10-15 sztuk
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • sok z 1/2 cytryny
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • ryż
  • przyprawy : papryka ostra 1 łyżeczka, zioła prowansalskie 2 łyżki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, szczypta cynamonu
  • sól, pieprz, oliwa
Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę myjemy, oczyszczany, osuszamy i kroimy w plastry na grubość palca, następnie rozbijamy dłonią.
  2. Przyprawy : paprykę, zioła, pieprz, cynamon mieszamy z oliwą i zalewamy polędwiczki ( odstawiamy na około 15 minut do lodówki).
  3. Polędwiczki smażymy z każdej strony około 5 minut, następnie zdejmujemy je z patelni.
  4. Śliwki przekrawamy na pół, solimy i pieprzymy, układamy na patelnia przeciętym do dołu i smażymy około 4 minut.
  5. Rozpuszczamy kostkę bulionową.
  6. Do śliwek dodajemy polędwiczki, dolewamy bulion, solimy, pieprzymy i wlewamy ocet balsamiczny. Dusimy około 10 minut, dodajemy sok z cytryny i dusimy około 5 minut.
  7. Podajemy z ryżem.
Smacznego :)

Przepis zmodyfikowany według przepisu opublikowanego w gazecie Angora.

1 komentarz:

  1. apetyczny widok ,smak też na pewno wyśmienity:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka