Na rogrzanie ...




Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi ....

Składniki :
( proporcje składników uzależnione od liczby osób...)
  • udziec indyczy bez skóry, kości 60 dkg
  • 1 papryka czerwona
  • 10 pieczarek
  • kawałek boczku wędzonego surowego
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 250 ml śmietany 18 procent
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • czosnek granulowany 
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • majeranek
  • tymianek
  • szczypta imbiru
  • 2 szczypty vegety
  • 2 łyżki przyprawy do gulaszu
  • sól, pieprz
  • olej
  • kluski śląskie
Przygotowanie:
  1. Udźca myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Przekładamy do granka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
  3. Dodajemy przyprawę do gulaszu, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek.
  4. Dusimy 40 minut.
  5. Boczek, pieczarki i paprykę kroimy w grubą kostkę.
  6. Dodajemy boczek, pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy, vegetę, imbir.
  7. Dusimy kolejne 40 minut.
  8. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
  9. Podajemy z kluskami śląskimi, choć bardzo dobrze pasowałyby placki ziemniaczane lub makaron. 
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. o mój facet byłby w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię dania kuchni węgierskiej, więc ten gulasz mnie zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka