Wybitny jesienny obiad...






Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa
  • 3 garści suszonych grzybów ( u mnie głównie podgrzybki)
  • 300 ml śmietany 18 procent
  • tymianek suszony
  • majeranek suszony
  • kawałek sera parmezan 
  • makaron tagliatelle
  • 1 cebula
  • czosnek granulowany
  • 5 kropel sosu sojowego ciemnego
Przygotowanie :
  1. Grzyby należy opłukać pod bieżącą wodą. Następnie włożyć do garnuszka, zalać 2 szklankami wrzątku i dostawić na godzinę.
  2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki, opruszamy pieprzem, majerankiem, tymiankiem, oraz czosnkiem.
  3. Obsmażamy na oliwię. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok.
  4. Grzyby odcedzamy, ale nie wylewamy wody. Kroimy w paseczki.
  5. Na patelnię wkładamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy łyżkę oliwy. Chwilę podsmażamy, dodajemy grzyby wraz z wodą. Nakrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut.
  6. Następnie dodajemy śmietanę, sos sojowy przyprawiamy tymiankiem, pieprzem, solą i czosnkiem. Dokładamy polędwiczki i dusimy pod przykryciem 15 minut. 
  7. Odkrywamy pokrywkę i na dużym ogniu redukujemy sos.
  8. Podajemy z makaronem, posypujemy startym serem. 
Smacznego :)



2 komentarze:

  1. sos grzybowy! uwielbiam.. a grzybki mam, więc z chęcią sobie upichcę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka