Podane proporcje są na małą blachę, mama zawsze pieczę w większej więc wykorzystuje podwójne porcję.
Składniki :
Ciasto
- 15 dag orzechów włoskich
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 10 dkg mąki
- 3 białka
- 3 żółtka
- 7,5 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie :
Ciasto
- Orzechy mielimy na pył.
- Masło ucieramy, dodając partiami cukier.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do utartego masła dodajemy przesianą mąkę oraz zmielone orzechy - mieszamy.
- Dodajemy pianę i ponownie delikatnie mieszamy.
- Przekładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 170 stopni na 30 minut.
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu polewamy polewą, układamy połówki orzechów i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty.
Za oknem zima w pełni, więc w domu staram się mieć namiastkę wiosny....
Wygląda bardzo smacznie;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten a'la mazurek :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto! Wydaje mi się, że to jest mazurek i to z polewą z koglem -moglem :) Pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńMmmmm.... Pychota! :) Uwielbiam wszystkie ciasta z orzechami, szczególnie włoskimi!
OdpowiedzUsuńTa beza na wierzchu mnie rozbraja...mazurek nie mazurek, na pewno jest pyszny!
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniałe połączenie smaków. Podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńza to właśnie lubię blogosferę, można znaleźć prawdziwe perełki wśród przepisów, takie sprawdzone, które ktoś przygotowuje w domu rodzinnym od lat.:) naprawdę rewelacyjne ciacho! żałuję, że natrafiłam na nie po świętach.
OdpowiedzUsuńKocham ciasta, a jak zobaczyłam Twoje to aż mi w brzuchu zaburczało!
OdpowiedzUsuń