Ciasto orzechowe mojej mamy ( mazurek orzechowy)

Przepis na mazurka pochodzi od mojej mamy, która piecze go od lat. Ciasto nie jest bardzo słodkie w porównaniu do wielu innych mazurków. Właściwie nie wiele ma wspólnego z mazurkiem więc można go z powodzeniem przygotowywać na wiele innych okazji.

Podane proporcje są na małą blachę, mama zawsze pieczę w większej więc wykorzystuje podwójne porcję.
 Składniki :
Ciasto
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 10 dkg mąki
  • 3 białka
Polewa
  • 3 żółtka
  • 7,5 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie :
Ciasto
  1. Orzechy mielimy na pył.
  2. Masło ucieramy, dodając partiami cukier.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Do utartego masła dodajemy przesianą mąkę oraz zmielone orzechy - mieszamy.
  5. Dodajemy pianę i ponownie delikatnie mieszamy.
  6. Przekładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 170 stopni na 30 minut.
Polewa
  1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. 
Całość
  1. Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu polewamy polewą, układamy połówki orzechów i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 4 minuty.
I gotowe :)


Za oknem zima w pełni, więc w domu staram się mieć namiastkę wiosny.... 

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten a'la mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto! Wydaje mi się, że to jest mazurek i to z polewą z koglem -moglem :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm.... Pychota! :) Uwielbiam wszystkie ciasta z orzechami, szczególnie włoskimi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta beza na wierzchu mnie rozbraja...mazurek nie mazurek, na pewno jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wspaniałe połączenie smaków. Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. za to właśnie lubię blogosferę, można znaleźć prawdziwe perełki wśród przepisów, takie sprawdzone, które ktoś przygotowuje w domu rodzinnym od lat.:) naprawdę rewelacyjne ciacho! żałuję, że natrafiłam na nie po świętach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham ciasta, a jak zobaczyłam Twoje to aż mi w brzuchu zaburczało!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka