Kurczak pieczony po wiejsku





Składniki:
  • 9 pałek kurczaka
  • kawałek boczku wędzonego surowego
  • 1 cebula
  • 2 cebule czerwone
  • 5 ząbków czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • chili w proszku
  • plaster masła
Przygotowanie :
  1. Kurczaka nacieram majerankiem, pieprzem i solą. 
  2. Układam w naczyniu żaroodpornym. 
  3. Cebulę kroję w grube plastry, układam na kurczaku.
  4. Czosnek obieram, ząbki wkładam pomiędzy kurczaka.
  5. Posypuję całość chili.
  6. Boczek kroję w kostkę i układam na kurczaku, skrapiam olejem i układam kawałeczki masła na pałkach.
  7. Naczynie  z pokrywką wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 40 minutach zdejmuję przykrywkę i piekę kolejne 30 minut.
I gotowe :)

Przepis powstał na podstawie przepisu opublikowanego na stronie Ale dobre http://www.aledobre.pl/artykuly/110,Kurczak_pieczony_po_wiejsku_z_cebula_czosnkiem_i_wedzonym_boczkiem.html.

9 komentarzy:

  1. pięknie kolorowo. Dużo czosnku, chili dobrze brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie wiejskie przysmaki:) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, Pysznie wyglądające i do tego łatwe w przygotowanie świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, wygląda rewelacyjnie no i jeszcze takkiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prosty przepis, a jak efektownie wygląda!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne chłopsko-babskie jadło! Lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio bardzo polubiłam takiego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja rodzinka na pewno by czymś takim nie pogardziła:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka