Pikantnie z nutką limonki





Składniki :
  • pierś kurczaka
  • 2 papryczki pepperoni
  • sok z limonki
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 2 łyżki miodu
  • zioła do drobiu 2 łyżeczki
  • 6 ziaren kolendry
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
Przygotowanie:
  1. Papryczki ( bez pestek) drobno siekam. Przekładam do moździerza , dodaję kolendrę, zioła, czosnek, sok i skórką z limonki oraz miód i wszystko razem ugniatam tak by składniki marynaty się połączyły.
  2. Kurczaka myję, osuszam itp. Nacieram marynatą. Skrapiam olejem. Układam na kawałku foli aluminiowej i chowam do lodówki na około 30 minut.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 250 stopni z opcją grill. Wstawiam kurczaka , po 10 minutach ( u mnie były dosyć duże kawałki , gdy mniejsze to podejrzewam że 5-7 minut wystarczy) przekładam kurczaka na drugą stronę i piekę kolejne 10 minut.
  4. Podaję z kuskusem, który zalałam wrzątkiem z dodatkiem ostrej papryki i vegety.
I gotowe :)


7 komentarzy:

  1. limonka, kolendra ciekawe połączenie
    mega apetycznie wygląda ta pierś z kurczaka
    aż mnie kusi aby wypróbować ;)

    pozdrawiam i udanej majówki życzę ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj bo naprawdę bardzo smaczne :)
      dzięki i również udanej i słonecznej majówki :)

      Usuń
  2. Napatrzeć się nie mogę na Twoje kuraki! Stwierdzam, że masz ich najwięcej z wszystkich blogów, które obserwuję! Na pewno pierś z chilli jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam te same spostrzeżenia :)
      słoneczka na majówkę!

      Usuń
    2. no cóż ... jakoś tak wychodzi że zazwyczaj jemy filety z kurczaka .. :) to i większość przepisów na kurczaka :)

      Usuń
  3. uwielbiam kurczaka więc pewnie jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie to wygląda.I tak szybko się robi.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka