Faszerowana cukinia








Składniki :
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 300 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 pieczarek
  • pół papryki żółtej
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidrowego
  • kulka mozzarelli 
  • 2 łyżki chili ( w proszku)
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka bazyli
  • 1 łyżka oregano
  • vegeta
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie :
  1. Cukinie myję, przekrawam na pół wzdłuż i ponownie na pół tak by powstały cztery łódeczki z jednej cukinii. Wydrążam. Posypuje vegetą.
  2. Mięso smażę na patelni z dodatkiem czosnku, chili, oregano i bazylii oraz koncentratu pomidorowego.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do mięsa.
  4. Pieczarki kroję w grubą kostkę i również dokładam do mięsa. Smażę kilka minut.
  5. Paprykę kroję w grubą kostkę, dokładam do mięsa i podsmażam dosłownie 2 minuty.
  6. Przestudzony farsz nakładam do cukinii. I wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
  7. Mozzarellę kroję w plastry.
  8. Po upływie 20 minut, układam ser na cukinii i zapiekam około 5 minut.
I gotowe :)

17 komentarzy:

  1. Faszerowana cukinia i życie staje się piękniejsze :) jestem na wielkie TAK :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka prawda :) Dla mnie to idealny obiad jak jest ciepło i nie chce się jeść czegoś ciężkiego .

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Niby proste a mi smakowało bardzo. Mój mąż nie lubi cukinii a zjadł ze smakiem głównie z powodu smaku mięsa :)

      Usuń
  3. Faszerowana cukinia to pyszne danie. Ja robię ją najczęściej z tuńczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony przepis na obiad !

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio zajadam się cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentują te łódeczki z cukini!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię, zwłaszcza latem, na grillu;)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię cukinie, moje czekają w lodówce na przygotowanie, ale mam ochotę na bezmięsną wersję
    Twoje wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się taki pomysł na obiad! ; )
    Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis, nawet nie muszę za dużo zmieniać, żeby przerobić na bezglutenowy:) banerek widzę że działa:) także teraz zapraszam do czekania na wyniki konkursu:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka