Składniki na naleśniki : ( przepis pochodzi od mojej mamy, naleśniki są cienkie i lekkie - moje ulubione)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 3/4 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mąki
- łyżka oleju
- Jajka, mąkę, mleko i wodę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy łyżkę oleju i ponownie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy olej na patelnię.
- Smażymy naleśniki :)
Składniki na farsz :
- ser żółty gouda lub morski starty na tarce o grubych oczkach
- szynka
- pieczarki
- zioła prowansalkie
- sól, pieprz
- masło
- Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Gdy większość wody odparuję, dokładam pokrojoną w paseczki szynkę.
- Podsmażam wszystko razem.
- Zdejmuję z patelni i czekam jak farsz przestygnie.
Składniki na sos :
- jogurt bałkański
- majonez
- czosnek
- Mieszam jogurt z majonezem ( proporcje jak kto lubi). Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszam i odstawiam do lodówki.
Przygotowanie naleśników:
- Na wystudzone naleśniki nakładam ser i farsz z pieczarkami. Składam na pół.
- Na rozgrzaną patelnię wlewam dosłownie łyżeczkę oleju tak by patelnia była natłuszczona i kładę moje naleśniki.
- Podsmażam chwilę i przekładam na drugą stronę. Gdy ser się rozpuści zdejmuję z patelni.
- Podaję z sosem czosnkowym.
Myszkaaa, trafiasz w moje gusta jak nic!! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńlubię naleśniki w wersji wytrawnej:)
OdpowiedzUsuńcudo ! :)
OdpowiedzUsuńUmarłam i jestem w niebie! To musi smakować cudownie! <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wykorzystać Twój przepis!
Myślę,żę czas zrobić naleśniki w wersji wytrawnej- dzięki za przepis-pozdrawiam.Jola
OdpowiedzUsuńpysznosci !!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie naleśniki!
OdpowiedzUsuńMyszko, mała zabawa libsterowa, w tym nominacja dla Ciebie;)
OdpowiedzUsuńhttp://olalallola.blogspot.com/2013/06/troche-libsterowania-i-maziaj-przy.html
pieknie wyglądają Twoje naleśniki :) takie jaśniutkie i delikatne
OdpowiedzUsuńw wersji wytrawnej bardzo lubię!