Wytrawne naleśniki ( wg. mojej mamy)

z pieczarkami, serem, szynką i sosem czosnkowym.



Składniki na naleśniki : ( przepis pochodzi od mojej mamy, naleśniki są cienkie i lekkie - moje ulubione)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • łyżka oleju
Przygotowanie :
  1. Jajka, mąkę, mleko i wodę miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy łyżkę oleju i ponownie mieszamy.
  2. Rozgrzewamy patelnię, przed smażeniem pierwszego naleśnika nalewamy olej na patelnię.
  3. Smażymy naleśniki :)

 
Składniki na farsz :
  • ser żółty gouda lub morski starty na tarce o grubych oczkach
  • szynka
  • pieczarki
  • zioła prowansalkie
  • sól, pieprz
  • masło
Przygotowanie : 
  1. Pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na patelni na maśle, doprawiam solą, pieprzem i ziołami.  Gdy większość wody odparuję, dokładam pokrojoną w paseczki szynkę.
  2. Podsmażam wszystko razem.
  3. Zdejmuję z patelni i czekam jak farsz przestygnie.



Składniki na sos :
  • jogurt bałkański
  • majonez 
  • czosnek
Przygotowanie :
  1. Mieszam jogurt z majonezem ( proporcje jak kto lubi). Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszam i odstawiam do lodówki.


Przygotowanie naleśników:
  1. Na wystudzone naleśniki nakładam ser i farsz z pieczarkami. Składam na pół.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlewam dosłownie łyżeczkę oleju tak by patelnia była natłuszczona i kładę moje naleśniki. 
  3. Podsmażam chwilę i przekładam na drugą stronę. Gdy ser się rozpuści zdejmuję z patelni.
  4. Podaję z sosem czosnkowym. 



9 komentarzy:

  1. Myszkaaa, trafiasz w moje gusta jak nic!! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię naleśniki w wersji wytrawnej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Umarłam i jestem w niebie! To musi smakować cudownie! <3
    Koniecznie muszę wykorzystać Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę,żę czas zrobić naleśniki w wersji wytrawnej- dzięki za przepis-pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń
  5. Myszko, mała zabawa libsterowa, w tym nominacja dla Ciebie;)
    http://olalallola.blogspot.com/2013/06/troche-libsterowania-i-maziaj-przy.html

    OdpowiedzUsuń
  6. pieknie wyglądają Twoje naleśniki :) takie jaśniutkie i delikatne
    w wersji wytrawnej bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka