Pieczony pstrąg


 



 Składniki:
  • pstrąg wypatroszony
  • sok wyciśnięty z limonki
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb
  • plaster masła
  • 2 łyżeczki kucharka smak lata
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Prymat
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie :
  1.  Sok wyciśnięty z limonki mieszam wraz z masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz 2 łyżeczkami przyprawy do ryb .
  2. Pstrąga obsypuję w środku 1 łyżeczką kucharka i całą masę maślaną wkładam do środka ryby.
  3. Na górze rybę nacieram 1 łyżeczką kucharka smak lata i pieprzem cytrynowym .
  4. Zawijam w folię aluminiową i wstawiam na 10 minut do nagrzanego piekarnika do 200 stopni.
  5. Po 10 minutach rozwijam folię i pozwalam się rybie przypiec przez kolejne 10 minut.
  6. I gotowe :)


6 komentarzy:

  1. Podobny sposób przyrządzenia do mojego :) Ja zawsze trzymam go w folii do samego końca. Muszę spróbować podpiec później już "nagiego" pstrąga :) Fajna rada, dzięki!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio kupiłam pstrągi i jakoś dziwnie niskie ceny miałam...okazało się, że są niewypatroszone... musiałam obciąć głowę...bo patrzały na mnie tymi oczami, a potem oczyścić...jakoś nie wspominam tego za dobrze- już wolę łososia:D ale to tylko przez uraz z patroszenia;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. każda rybka smaczna jest:) bardzo lubię ryby:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszła Ci obłędnie, piękne ujęcie ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio często grilluję pstrąga, jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niesamowicie pysznie ! :)

    pewnie rozpływa się w ustach, przynajmniej tak to widzę mmmm, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka