Ciasto jagodowo-waniliowe


 Składniki :

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • 100 ml oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • tłuszcz + bułka tarta do tortownicy
  • jagody ( około 300 g)
  • aromat waniliowy 2 łyżki ( w zależności od "mocy" aromatu, można zamiast olejku dać zawartość laski wanilii )

Przygotowanie :
  1. Cukier, jajko, proszek, mąkę, olej, mleko, sól  i olejek - aromat waniliowy razem miksuje aż do połączenia się składników.
  2. Jagody bardzo dokładnie myję.
  3. Tortownicę smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą.
  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
  5. Wylewam ciasto , układam jagody blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.
  6. Wstawiam do piekarnika na 40 minut. 
  7. I gotowe :)
Przepis na ciasto w wersji z innymi owocami znalazłam na blogu Daktyle w czekoladzie.

7 komentarzy:

  1. Mniam :D gdyby tak zastąpić ten cukier ksylitolem to bym zjadła:D już nie pamiętam kiedy jadlam takie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, właśnie takie ciasta lubię latem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, świetnie wygląda i musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciacho megaśne!:)
    Dziękuję za dodanie ich do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne Ci wyszło! Uwielbiam z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka