Tajskie zielone curry





 Składniki :
  • Zielona pasta curry - prod. Real Thai do kupienia w sklepie Kuchnie Świata
  • mleczko kokosowe  - prod. Real Thai do kupienia również w sklepie Kuchnie Świata
  • pierś kurczaka
  • ryż
  • oliwa
  • sok z połowy limonki
  • 1 -3 suszone listki limonki
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie :
  1. Na patelnię wkładam 25 g pasty curry ( powinno być 50 g ale dla mnie wtedy jest za ostro) i dodaję 2 łyżki oliwy. Mieszam i podsmażam aż pasta połączy się z oliwą.
  2. Następnie wlewam 300 ml mleczka kokosowego . Mieszam i podgrzewam około minuty.
  3. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Dokładam do mleczka. 
  4. Duszę wszystko razem  tak długo aż kurczak ugotuje się mleku. Około 15 minut.
  5. Doprawiam sokiem z limonki, listkiem suszonej limonki oraz bazylią. Odparowuje tak by mleczko odrobinę zgęstniało.
  6. Podaję z ryżem.
  7. I gotowe :)

Produkty ze sklepu KUCHNIE ŚWIATA
Moja opinia :
Pasta zielone curry - pyszna! Bardzo mi smakowała ! Nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani konserwantów.
Skład : zielone chilli 30%, szalotki, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, skórka limonki kaffir kolendra, kmin rzymski, kurkuma.
Smak i aromat cudowny. 
Jeśli chodzi o ostrość, to wiadomo sprawa indywidualna. Ja lubię ostre smaki ale głównie jako dodatek np. ostry dip. Dla mnie zielone curry jest ostre, ale zdecydowanie mieści się w normach jakie mogę zjeść.  
Mleko kokosowe i cukier - tutaj nie bardzo wiem co napisać :) cukier naturalny ... bardzo lubię cukier trzcinowy więc ten również przypadł mi do gustu.
Mleko - nie jestem fanką kokosu ... ale w połączeniu z pastą curry i dodatkami - smakowało mi :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego kuraczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite! Super, super! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. eeee, no coś nowego widzę, fajnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm...jutro robię takie coś:-) wygląda fenomenalnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha:) takiego właśnie kruczaka lubie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama nazwa ZIELONA PASTA CURRY brzmi zachęcająco...w połączeniu z kurczakiem jest zapewne smacznym daniem. Do wypróbowania. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj. Już sama nazwa mi się podoba. Muszę spróbować. Uwielbiam orientalne smaki. Szczególnie domowej produkcji, bo mam pewność, że wiem co jem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka