Polędwiczki po włosku











Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • mozzarella 
  • oliwki
  • pesto bazyliowe 
  • czosnek granulowany
  • bazylia suszona
  • oregano
  • oliwa
  • + do podania np. ryż
Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę w całości nacieram czosnkiem granulowanym, bazylią i oregano. 
  2. Obsmażam na oliwie kilka minut.
  3. Następnie kroję w plastry.
  4. Naczynie żaroodporne smaruje oliwą, układam plastry polędwiczki. Na każdym kawałku układam łyżeczkę pesto i rozsmarowuję. 
  5. Pomidorki kroję na pół, cebule i oliwki w drobną kosteczkę.
  6.  Na polędwiczki kładę pomidorki, cebulę i oliwki, skrapiam cytryną. 
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na około 10 -20 minut. Tak by polędwiczki były miękkie. 
  8. Gdy mięso jest już miękkie, układam na nim plastry mozzarelli i wkładam ponownie  i czekam aż ser się rozpuści.
  9. Podaje z ryżem.


1 komentarz:

  1. n, bardzo smakowicie, mozzarella, polędwiczki, pomidorki...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka