Jesienne pyszności



Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 2 opakowania boczku wędzonego w cienkich plastrach
  • śliwki suszone
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ziemniaki + olej + papryka słodka
  • gałązka rozmarynu
Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę myję, osuszam. W całości kładę na rozgrzany olej i obsmażam z każdej strony.
  2. Zdejmuję z patelni.
  3. Kroję w plastry. Rozbijam je lekko dłonią.
  4. W miseczce mieszam musztardę, paprykę wędzoną, tymianek, majeranek i czosnek granulowany.
  5. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Na każdy plaster mięsa nakładam masę z musztardy i lekko wklepuję. Następnie kładę śliwkę i owijam plastrami boczku.
  6. Układam w naczyniu żaroodpornym. Posypuję rozmarynem.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut. 
  8. Ziemniaczki kroję w plastry, mieszam z olejem i papryką i piekę je około 50 minut.
  9. Podaję polędwiczki z ziemniakami.

6 komentarzy:

  1. Kolejna pyszna odsłona polędwiczek w gustownej "aranżacji".

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mięsko/boczek ze śliwką! Cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chociaż mięsko wygląda pysznie, to najbardziej zainteresowały mnie ziemniaczki ;) Takich jeszcze nie próbowałam, ale czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka