Składniki :
- polędwiczka wieprzowa długa
- 2 jabłka
- słoiczek konfitury żurawina z jabłkiem (do zakupu w Anielskie Przysmaki )
- małe ziemniaki
- 2 łyżeczki majeranku + do przyprawienia jabłek
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- oliwa do marynaty
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- Polędwiczkę kroję na plastry. Rozbijam dłonią. Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do miski.
- Dodaję 2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz czosnku granulowanego. Zalewam 2 łyżkami oliwy.
- Dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam na około 20-40 minut.
- Ziemniaki szoruję. Smaruje olejem. I wstawiam na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
- Jabłka kroję w ósemki. Wkładam do garnka, dodaję masło, przyprawiam majerankiem i dolewam około 1/2 szklanki wody. Ustawiam na małym gazie pod przykryciem. Czekam aż jabłka będę miękkie ale nadal zachowają swój kształt ( około 6 minut).
- Polędwiczki wyjmuję z marynaty.
- Na patelni rozgrzewam olej i wkładam plastry mięsa ( tak by się nie stykały) , smażę po około 2 minuty z każdej strony.
- I gotowe :)
- Podaję plastry mięsa z konfiturą żurawina z jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone jabłka.
- Ja byłam za bardzo głodna i rozkojarzona ale myślę, że dobrze jest ułożyć mięso na jabłkach.
Mój mąż padłby z zachwytu :) Dawno polędwiczki nie robiłam, dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smacznie i tak ładnie podane:) bardzo lubię połączenia mięs z owocami:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane. Uwielbiam polędwiczki w tym klimacie. Z pewnością były pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie mięska z owocami! musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuń