28 paź 2013

Mocno czekoladowe muffiny

 z dodatkiem dżemu wiśniowego

Składniki :
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g mąki
  • sól
  • 200 ml śmietany 36 %
Przygotowanie :
  1. 125 g masła roztapiam na małym ogniu, dodaję 100 g gorzkiej czekolady, dokładnie mieszam aż czekolada się rozpuści. Zdejmuję garnek z ognia. 
  2. Do masła z czekoladą dodaję 300 g dżemu , 100 g cukru, szczyptę soli i 2 roztrzepane jajka. 
  3. Dokładnie mieszam.
  4. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia i sodą. 
  5. Dodaję do masy.
  6. Dokładnie mieszam. 
  7. Formy do muffinek wypełniam ciastem do 2/3 wysokości. 
  8. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut.
  9. Gdy babeczki przestygną przygotowuje polewę : 200 ml śmietany podgrzewam na małym ogniu, dodaję 100 g czekolady gorzkiej. Mieszam. Wyłączam ogień i nadal mieszam aż polewa będzie jednolita. Polewę nakładam na babeczki.
  10. I gotowe :)
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka