25 paź 2013

Przekładaniec z gruszką i gorgonzolą


Soczyste polędwiczki z gruszką i serem gorgonzola.



Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 2 twarde gruszki
  • ser gorgonzola
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczka szałwii
  • łyżka masła
  • 1 czubata łyżeczki czosnku suszonego w płatkach
  • oliwa
Przygotowanie :
  1. Mięso kroję w plastry. Rozbijam dłonią.
  2. Mięso przyprawiam pieprzem, miodem, tymiankiem, szałwią, czosnkiem i dolewam 2 łyżki oliwy. Wcieram przyprawy w mięso. Odstawiam na 20 minut.
  3. Gruszek nie obieram, kroję w plasterki. Podduszam chwilę na maśle.
  4. Ser kroję w plastry.
  5. Mięso smażę na rozgrzanej patelni, około 2 minut z każdej strony.
  6. W naczyniu żaroodpornym układam na przemian : plaster mięsa i plaster gruszki. Na górze układam plastry sera.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni do czasu aż ser się rozpuści.
  8. Podaję z pieczonymi ziemniakami.
  9. I gotowe :)

6 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka