Przedstawiam Wam wyniki mojego testu podczas którego przygotowałam herbatę z wody z kranu i wody przefiltrowanej...
W mediach co raz częściej pojawiają się artykuły, gdzie eksperci zapewniają nas iż woda z kranu jak najbardziej nadaje się do spożycia bez przegotowania.Niestety zapominają o jednym... woda przebywa długą drogę przez rury ( w moim przypadku w bloku). Wielokrotnie gdy odkręcam kran w łazience gdzie jest dobre tło bo umywalka czy wanna są białe okazuje się, że woda ma kolor herbaty.
W związku z tym nie ma możliwości bym przekonała się do picia "kranówki".
Rozwiązaniem jest używanie dzbanka filtrującego, który oczyści wodę.
Ale czy na pewno ?
By rozwiać wątpliwości zrobiłam test...
Od firmy Dafi otrzymałam dzbanek filtrujący Omega pojemność 4 litry z system filtra Unimax.
Dzbanek ten posiada diodę led, która sygnalizuję poprzez zaświecenie kolorem czerwony, że filtr należy wymienić.
Mój test :
Przygotowałam herbatę ( dosyć mocną) , najpierw zaparzyłam ją z wody z kranu a następnie z wody przefiltrowanej.
Mam nadzieje że zdjęcia w miarę dobrze oddają wyniki mojego testu.
Herbata z wody nie filtrowanej była mętna i pozostawiła kamień.
Herbata przygotowana z wody przefiltrowanej była zdecydowanie przejrzysta i nie pozostawiła kamienia.
Dla mnie wniosek jest jeden : warto filtrować wodę.
I to nie tylko do przygotowania herbaty. Do przefiltrowanej wody, można dodać ulubiony syrop smakowy czy też owoce by uzyskać pyszny napój. Bez konieczności gotowania i studzenia wody.
Więcej o produktach Dafi możecie przeczytać - tutaj - http://www.dafi.pl/
Ale widać róznice:)
OdpowiedzUsuństrasznie u Ciebie wygląda stan wody , na prawdę warto filtrować
OdpowiedzUsuń