Składniki : ( dla 2 osób)
- 8 średniej wielkości pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka chili
- 12 suszonych pomidorów w oleju
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- sól
- cukier
- około 60 ml bulionu warzywanego
- do podania : mozzarella i czarne oliwki
- oliwa
- Pomidory, paprykę i cebulę kroję w grubą kostkę. Czosnek , papryczkę chili i suszone pomidory w paseczki.
- Układam na blaszce, solę i przyprawiam bazylią oraz oregano, polewam około łyżką oliwy, mieszam i nakrywam folią aluminiową.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 30 minut.
- Po upływie 30 minut, warzywa miksuję i przecieram przez sitko.
- Dodaję około 60 ml bulionu warzywnego, doprawiam cukrem i zagotowuje.
- Do kremu dodaję pokroją w plastry mozzarellę i oliwki.
najlepsze na jesienne dni:D
OdpowiedzUsuń