27 lis 2013

Kasza z grzybami i duszone polędwiczki






Składniki :
  • polędwica wieprzowa długa
  • 2 cebule
  • dwie solidne garście grzybów suszonych
  • kasza jęczmienna perłowa średnia firmy Kupiec
  • masło
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie :
  1. Polędwiczki kroję w plastry, lekko rozbijam dłonią. Nacieram majerankiem, lubczykiem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Grzyby dokładnie płuczę. Zalewam około 3 szklankami wrzątku, zakrywam przykrywką i gotuję około 30 minut.
  3. Cebulę kroję.
  4. Cebulę podsmażam na  maśle - zdejmuję z patelni.
  5. Polędwiczki obsmażam na maśle. 
  6. Grzyby odcedzam , wodę w której się gotowały, dodaję do polędwiczek, dokładam cebulę.
  7. Duszę pod przykryciem około 20 minut, zdejmuje pokrywkę i odparowuje część wody około 15 minut.
  8. Do wrzącej osolonej wody ( 2 kubki) dodaję 1 kubek wypłukanej kaszy i łyżeczkę masła, gotuję na dużym ogniu aż woda zacznie wyparowywać. Zakrywam przykrywkę i na małym ogniu, mieszając gotuję 10 minut. Po czym zostawiam kaszę pod przykrywką na 5 minut.
  9. Pogotowane grzyby kroję w paseczki. Obsmażam na maśle.
  10. Przygotowaną kaszę, mieszam z grzybami, obok układam duszone polędwiczki.
  11. I gotowe :)

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka