29 lis 2013

Odświętna pieczona kaczka








Składniki : ( u nas jedna kaczka na 2 osoby)
  • kaczka o wadze około 2,20 kg
  • sól
  • 1,5 torebki majeranku
  • jabłka szara reneta
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Kaczką należy natrzeć dobrze solą, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Następnie natrzeć majerankiem.
  2. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Jabłko ( bez obierania) pokroić na ćwiartki. Włożyć do kaczki.
  4. Spiąć wykałaczkami.
  5. Włożyć kaczkę do rękawa, nalać około 3 łyżek wody.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, długość pieczenia zależy od wagi kaczuszki, przy wadze 2,20 kg , piec należy 2 i pół godziny.
  7. Po upieczeniu, my kaczkę przekrawamy na pół i każdy dostaję całą połówkę.

Kaczkę przygotowuje moja mama zawsze na wyjątkowe okazje, więc smakuje tym bardziej wybornie.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka