5 gru 2013

Kurczak po chińsku



 Składniki :
  • pierś kurczaka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
  • 3 czubate łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • mieszanka warzyw chińskich ( mrożona)
  • 1 suszona papryczka chili
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego + jedna łyżka
  • 3 ząbki czosnku
  • ryż
Przygotowanie :
  1. Piersi kurczaka rozbijam na kotlety.
  2. Nacieram przyprawą do dań chińskich i czosnkiem granulowanym.
  3. Mąkę mieszam z 3 łyżeczkami chili.
  4. Jajka mieszam z 2 łyżkami wody.
  5. Warzywa podsmażam na oliwie wraz z jedną łyżką sosu sojowego.
  6. 3 łyżki miodu, 1,5 sosu sojowego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i jedną posiekaną papryczkę chili , podgrzewam aż sos zacznie się pienić. Wtedy odstawiam.
  7. Kurczaka obtaczam w mące, następnie w jajku i ponownie w mące.
  8. Smażę na oleju na złoty kolor - około 5 minut z każdej strony.
  9. Podaję: warzywa na których układam kurczaka, polewam sosem.
  10. I gotowe :)
Inspiracją był przepis ze strony karmelowy.pl

5 komentarzy:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka