16 sty 2014

Kurczak w cieście podany na pikantnej salsie

 Składniki :
  • 1 pierś kurczaka
  • 150 g mąki + do obsypania kurczaka
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 36 %
  • kilka łyżek wody
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól
Salsa :
  • 2 pomidory
  • pół papryczki chili
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z połowy limonki
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz
Przygotowanie :
  1. Jajka roztrzepuję, dodaję 150 g mąki i śmietanę - miksuję, dodaję wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Dodaję posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz.
  2. Kurczaka kroję w paski. Obtaczam w mące i zanurzam w cieście.
  3. Na patelni rozgrzewam olej , na wysokość około 2-3 cm. 
  4. Układam kurczaka i smażę aż panierka będzie złota a kurczak usmażony.
  5. Po zdjęciu z patelni, odsączam z nadmiaru tłuszczu ( na ręczniku papierowym).
Salsa :
  1. Z pomidorów zdejmuję skórę, pozbywam się pestek. Miąższ kroję w kostkę.
  2. Siekam czosnek i chili i cebulę.
  3. Dodaję do pomidorów, doprawiam posiekaną kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Smak pikantnej salsy idealnie współgra z kurczakiem. Dlatego polecam, nawet tym, którzy za pikantnymi smakami nie przepadają.


Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety Palce lizać sprzed kilku lat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka