22 sty 2014

Wieprzowina po azjatycku ze śliwkami


Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia (klik)

Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • opakowanie mrożonych śliwek węgierek
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 4 + 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego + 4 łyżeczki
  • sól
  • łyżka sosu hoisin
  • mąka do obsypania mięsa
+ makaron noodle

Przygotowanie :
  1. Rozmrażam śliwki.
  2. Zalewam szklanką wody i gotuje aż zaczną się rozpadać.
  3. Przecieram przez sitko, dodaję 4 łyżeczki cukru, 4 łyżeczki sosu sojowego i sól.
  4. Ponownie wstawiam na ogień i gotuję 15 minut. 
  5. Czosnek przeciskam przez praskę , cebulę kroję w piórka.
  6. Podsmażam na rozgrzanym oleju. 
  7. Polędwiczkę kroję w kostkę, obtaczam w mące, dodaję do cebuli i czosnku. Smażę aż mięso zacznie się rumienić.
  8. Dodaję 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę sosu hoisin oraz łyżeczkę cukru, smażę około 5 minut. 
  9. Dodaję sos śliwkowy i pod przykryciem duszę około 10 minut.
  10. Podaję z makaronem noodle.

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka