Składniki :
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża marchewka
- 700 g sosu pomidorowego Santa Rossa do kupienia w włoskich delikatesach Mantini (klik)
- włoski makaron pappardelle do kupienia w włoskich delikatesach Mantini (klik)
- oliwa do kupienia w włoskich delikatesach Mantini (klik)
- ser parmezan
- 2 czubate łyżki bazylii suszonej
- 1 czubata łyżka oregano
- 1 płaska łyżka chili
- Cebulę i czosnek drobno siekam.
- Podsmażam na oliwie.
- Dodaję mięso , przyprawiam bazylią, oregano i chili.
- Podsmażam.
- Dodaję stratą na grubych oczkach marchewkę oraz całą butelkę sosu pomidorowego.
- Dokładnie mieszam i gotuję aż sos lekko odparuje a mięso będzie w pełni usmażone.
- Makaron gotuję.
- Podaję makaron z sosem, obsypuję startym parmezanem.
- I gotowe :)
p.s
Sosy zazwyczaj przygotowuje z pomidorów w puszce, pierwszy raz robiłam sos na bazie produktu w butelce i jestem miło zaskoczona. Dotychczas myślałam, że pomidory to pomidory i smak jest zawsze taki sam. Jednak ten sos smakował inaczej, lepiej, jak ? - no pomidorowo :) tj. bardziej przypominał mi sos na bazie świeżych pomidorów.
Jeśli chodzi o pozostałe produkty to : o oliwie już pisałam że się w niej zakochałam.
Makaron bardzo smaczny, także również polecam !
jadłabym:)
OdpowiedzUsuńApetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuń