26 lut 2014

Barszcz ukraiński wg. mojej mamy





 Składniki :
  • żeberka
  • włoszczyzna 
  • fasola piękny jaś karłowy firmy Kupiec
  • buraki
  • ziemniaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy Kamis
  • 2 ziele angielskie Kamis
  • sól
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • + śmietana
Przygotowanie :
  1. Moczę fasolę dzień wcześniej.
  2. Żeberka na wrzącą wodę, doprawiam solą, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem, dodaję włoszczyznę i gotuję 30 minut.
  3. Dodaję namoczoną fasolę.
  4. Gotuję około 60 minut. 
  5. Wyjmuję mięso i włoszczyznę. 
  6. Marchewkę kroję w kostkę i ponownie dodaję. Mięso jak ktoś lubi obieram i również dodaję.
  7.  Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję około 15 minut.
  8. Buraki ( w moim przypadku 2 szt) ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do zupy, dodaję także łyżkę koncentratu,  gotuję od zagotowania 3 minuty.
  9. I gotowe







2 komentarze:

  1. Bardzo dawno nie robiłam takiego barszczu! Narobiłaś mi na niego apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama robi taki w kolorze fuksji, ale ten mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka