Sos bolognese z makaronem pappardelle





Składniki :
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 700 g sosu pomidorowego Santa Rossa do kupienia w włoskich delikatesach Mantini (klik)
  • włoski makaron pappardelle do kupienia w włoskich delikatesach Mantini (klik)
  • oliwa do kupienia w włoskich delikatesach Mantini (klik)
  • ser parmezan
  •  2 czubate łyżki bazylii suszonej
  • 1 czubata łyżka oregano
  • 1 płaska łyżka chili 
Przygotowanie :
  1. Cebulę i czosnek drobno siekam. 
  2. Podsmażam na oliwie.
  3. Dodaję mięso , przyprawiam bazylią, oregano i chili.
  4. Podsmażam.
  5. Dodaję stratą na grubych oczkach marchewkę oraz całą butelkę sosu pomidorowego.
  6. Dokładnie mieszam i gotuję aż sos lekko odparuje a mięso będzie w pełni usmażone.
  7. Makaron gotuję.
  8. Podaję makaron z sosem, obsypuję startym parmezanem.
  9. I gotowe :)


p.s
Sosy zazwyczaj przygotowuje z pomidorów w puszce, pierwszy raz robiłam sos na bazie produktu w butelce i jestem miło zaskoczona. Dotychczas myślałam, że pomidory to pomidory i smak jest zawsze taki sam. Jednak ten sos smakował inaczej, lepiej, jak ? - no pomidorowo :) tj. bardziej przypominał mi sos na bazie świeżych pomidorów.
Jeśli chodzi o pozostałe produkty to : o oliwie już pisałam że się w niej zakochałam.
Makaron bardzo smaczny, także również polecam !

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka