Grillowane polędwiczki z sypką kaszą gryczaną i warzywnym gęstym sosem.
- polędwiczka wieprzowa długa
- kasza gryczana firmy Kupiec
- ognista mieszanka przypraw firmy Kamis ( w młynku)
- 2 czubate łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią firmy Kamis
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 suszona papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- Sos : cebulę i czosnek drobno siekam, papryczkę rozkruszam - wszystko razem podsmażam na oliwie.
- Paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Dodaję na patelnię. Smażę aż pomidorki zaczną się rozpadać.
- Warzywa blenduję.
- Mięso : kroję na plastry, rozbijam dłonią przyprawiam ognistą mieszanką, pomidorami, rozmarynem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko wcieram dokładanie w mięso. Zalewam łyżką oliwy.
- Kaszę gotuję. ( Ja do gotowania dodaję płaską łyżkę masła, ale nie jest to konieczne).
- Mięso układam na grillu i piekę.
- Podaję kaszę, mięso i sos :) i gotowe :) p.s oczywiście można polać od razu mięso sosem i kaszę.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńApetyczny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na taki obiadek ;) Wygląda bardzo apetycznie ;D
OdpowiedzUsuń