17 lut 2014

Zdrowa propozycja obiadowa

Grillowane polędwiczki z sypką kaszą gryczaną i warzywnym gęstym sosem.
Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • kasza gryczana firmy Kupiec
  • ognista mieszanka przypraw firmy Kamis ( w młynku)
  • 2 czubate łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią firmy Kamis
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sos :
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie :
  1. Sos : cebulę i czosnek drobno siekam, papryczkę rozkruszam - wszystko razem podsmażam na oliwie.
  2. Paprykę kroję  w kostkę, pomidorki na pół. Dodaję na patelnię. Smażę aż pomidorki zaczną się rozpadać.
  3. Warzywa blenduję.
  4. Mięso : kroję na plastry, rozbijam dłonią przyprawiam ognistą mieszanką, pomidorami, rozmarynem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi, czosnek przeciskam przez praskę i wszystko wcieram dokładanie w mięso. Zalewam łyżką oliwy.
  5. Kaszę gotuję. ( Ja do gotowania dodaję płaską łyżkę masła, ale nie jest to konieczne).
  6. Mięso układam na grillu i piekę.
  7. Podaję kaszę, mięso i sos :) i gotowe :) p.s oczywiście można polać od razu mięso sosem i kaszę.
p.s przygotowałam ostatnio dwa zdrowe obiady w tych samych kolorach to pierwsza propozycja , a na drugą czyli pieczone indyka zapraszam już wkrótce.
Olimpijskie gotowanie

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka