24 lut 2014

Zdrowy obiad (cz.2) - pieczony indyk


 Składniki :
  • pierś indyka ( 1/2 kg)
  • kasza gryczana firmy Kupiec
  • kilka marchewek
  • 1 łyżeczka majonezu lub śmietany lub jogurtu 
  • 4 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z całej cytryny
  • 2 czubate łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 plasterki masła ( lub łyżki oliwy)
Przygotowanie :
  1. Kaszę gotuję na sypko.
  2. Marchewkę ścieram na tarce i mieszam z łyżeczką majonezu i kilkoma kroplami soku z cytryny.
  3. Czosnek drobno siekam.
  4. Indyka nacieram : czosnkiem, tymiankiem, estragonem, ziołami prowansalskimi. 
  5. Sok z cytryny mieszam z miodem i polewam indyka.
  6. Układam w naczyniu żaroodpornym, układam plastry masła ( lub polewam oliwą) i wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni .
  7. Piekę około 40 minut , podczas pieczenia polewam kilka krotnie sosem powstałym podczas pieczenia.
  8. Podaję kaszę, surówkę z marchewki i plastry indyka.

3 komentarze:

  1. świetne ja tez przekonałam się do indyka jakiś czas temu, na prawdę świetne mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo, szkoda tylko, że moja rodzinka nie lubi tak jadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie tu u Ciebie. Taki obiadek to coś dla mnie. Pozdrawiam i zapraszam do Nas

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka