Zdrowy obiad (cz.2) - pieczony indyk
Składniki :
- pierś indyka ( 1/2 kg)
- kasza gryczana firmy Kupiec
- kilka marchewek
- 1 łyżeczka majonezu lub śmietany lub jogurtu
- 4 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z całej cytryny
- 2 czubate łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka estragonu
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 plasterki masła ( lub łyżki oliwy)
Przygotowanie :
- Kaszę gotuję na sypko.
- Marchewkę ścieram na tarce i mieszam z łyżeczką majonezu i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Czosnek drobno siekam.
- Indyka nacieram : czosnkiem, tymiankiem, estragonem, ziołami prowansalskimi.
- Sok z cytryny mieszam z miodem i polewam indyka.
- Układam w naczyniu żaroodpornym, układam plastry masła ( lub polewam oliwą) i wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni .
- Piekę około 40 minut , podczas pieczenia polewam kilka krotnie sosem powstałym podczas pieczenia.
- Podaję kaszę, surówkę z marchewki i plastry indyka.
świetne ja tez przekonałam się do indyka jakiś czas temu, na prawdę świetne mięsko:)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo, szkoda tylko, że moja rodzinka nie lubi tak jadać :)
OdpowiedzUsuńSmacznie tu u Ciebie. Taki obiadek to coś dla mnie. Pozdrawiam i zapraszam do Nas
OdpowiedzUsuń