Gruszka gotowana w różowym winie podana z sosem karmelowym, kremem balsamicznym truskawkowym, truskawkami i lodami
Składniki : ( na dwie porcje)
- 2 gruszki
- kilka truskawek
- 0,5 l różowego półsłodkiego wina
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 5 krówek ciągutek
- 6 łyżeczek śmietany 18 %
- lody czekoladowe
- sos balsamiczny truskawkowy ( u mnie prosto z Grecji - do nabycia w sklepie Agora Smak Grecji - klik )
- Truskawki pokroiłam w plasterki.
- Gruszki obrałam i przekroiłam na pół.
- Do garnka wlałam różowe wino i wsypałam cukier. Zagotowałam.
- Włożyłam gruszki, nakryłam przykrywką i gotowałam na małym ogniu 15 - 20 minut ( tak by gruszka była miękka).
- Do garnuszka wlałam śmietanę 18 % i wrzuciłam pokrojone krówki, podgrzewałam na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Gruszki wyjęłam, lekko ostudziłam. Przekroiłam jeszcze na pół.
- Talerzyk polałam sosem balsamicznym, ułożyłam z boku truskawki i także ja skropiłam sosem.
- Ułożyłam gruszki, skropiłam sosem balsamicznym i sosem karmelowym z krówek, w wolne miejsce położyłam gałkę lodów czekoladowych.
To było moje pierwsze spotkanie z sosem balsamicznym ale na pewno nie ostatnie. Następnym razem użyję go by podkreślić smak sałatki z rukolą i truskawkami i coś mi się wydaję, że będzie równie smaczny w takim wydaniu.
kuszący deser! :)
OdpowiedzUsuńjeśli wrażenia smakowe sa takie jak wzrokowe to jest to arcydzieło :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńJezu nie mogę ślinotoku opanować :D !!!!
OdpowiedzUsuń