Czyli cytrynowy kurczak z kaszą kuskus z serem feta ....
Składniki :
- 8 podudzi kurczaka
- 2 cytryny
- 10 oliwek zielonych olbrzymich + 6 do kuskusu
- wino białe greckie Karafaki, Chrisohoou ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )
- kuskus grecki ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )
- feta grecka ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )
- 3 czubate łyżeczki + 2 do kuskusu oregano ( u mnie oczywiście prosto z Grecji klik )
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki płynnego miodu
- oliwa
- 1 plasterek masła
- sól
- Kurczaka nacieram : solą, 3 łyżeczkami oregano, 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, 2 łyżkami miodu i sokiem z 3/4 cytryny.
- Układam w naczyniu żaroodpornym. Wkoło kurczaka układam 10 oliwek i 1 cytrynę pokrojoną na plastry. Polewam oliwą i lampką wina.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę około 40 minut.
- Gotuję wodę. Zestawiam z gazu. Do wrzątku wsypuję kaszę kuskus i dodaję łyżkę oliwy. Nakrywam przykrywką i zostawiam na 5 minut.
- Ser feta kruszę, oliwki kroję w plasterki.
- Gdy minęło 5 minut do kaszy dodaję plasterek masła, mieszam widelcem . Skrapiam sokiem z 1/4 cytryny, dodaję 2 łyżeczki oregano i oliwki. Mieszam.
- Podaję kuskus posypany serem feta, kurczaka i kieliszek wina.
Jeśli chcecie przenieść się smakowo do Grecji to polecam sklep Agora -
http://www.agora-sklep.com/. Produkty dostępne przez internet lub stacjonarnie w Gdyni.
p.s2 Uwielbiam takie współprace , gdzie dostaję pyszne, oryginalne produkty, niedostępne w każdym sklepie i mogę się nimi zajadać.
Prawdziwy grecki obiadek, jak wspaniale wygląda:))
OdpowiedzUsuń