Tym razem także wykorzystałam przepis Ewy, ale zwiększyłam proporcję i zmieniłam przyprawy .
p.s skoro robię to ciasto po raz drugi to mogę Was zapewnić, że jest pyszne !!!!
Składniki:
- 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 10 łyżek oleju
- pół szklanki płatków migdałów
- 1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich ( w młynku Kamis)
- cukier puder ( firmy Kupiec)
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- Jajka miksuję z cukrami, dodaję olej.
- Nie przerywając miksowania dodaje mąkę, sodę i przyprawę do dań słodkich.
- Dodaję marchewkę i migdały - dokładnie mieszam.
- Ciasto przekładam do sylikonowej formy ( keksówki).
- Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 45 minut.
- Gdy ciasto przestygnie, przygotowuje lukier : cukier puder mieszam z sokiem z pomarańczy.
- Polewam ciasto lukrem.
- I gotowe :)
Przyprawa do dań słodkich idealnie pasuje do tego ciasta.
Skład :
Ciasto marchewkowe jest rewelacyjne! :)
OdpowiedzUsuńależ to smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzaciekawiłaś mnie tą przyprawą, muszę ją kupić i wypróbować
bardzo lubię marchewkowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione proporcje na marchewkowe: 2 szklanki drobno startej marchwi, 2 szklanki mąki (tortowej), 2 szklanki cukru, 4 całe jaja, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki utartych orzechów, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki sody, rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, itp.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
http://ewakuchennie.blogspot.com/
Przetestuję :)
UsuńPolecam, bo moim zdaniem wtedy jest idealne! :)
UsuńA mnie namówiłaś na zrobienie ;)
a ta mąka to musi być tortowa ? nie mogę przesiać normalnej ?
UsuńMożesz - chodzi o proporcje :) Lubię ten przepis, bo potrzebna Ci jest tylko 1 szklanka na wszystkie składniki, nie trzeba jakoś szczegółowo wszystkiego mierzyć i ważyć ;)
UsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe, Twoje wygląda cudnie!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe, twoje wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl