5 mar 2014

Na bis

Jakiś czas temu przygotowałam ciasto marchewkowe ( w kokilach) wg. przepisu Ewy z bloga Ewa kuchennie (klik).
Tym razem także wykorzystałam przepis Ewy, ale zwiększyłam proporcję i zmieniłam przyprawy .
p.s skoro robię to ciasto po raz drugi to mogę Was zapewnić, że jest pyszne !!!!
Składniki:
  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 łyżek oleju
  • pół szklanki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań słodkich ( w młynku Kamis)
  • cukier puder ( firmy Kupiec)
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
Przygotowanie :
  1. Jajka miksuję z cukrami, dodaję olej.
  2. Nie przerywając miksowania dodaje mąkę, sodę i przyprawę do dań słodkich.
  3. Dodaję marchewkę i migdały - dokładnie mieszam.
  4. Ciasto przekładam do sylikonowej formy ( keksówki).
  5. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 45 minut.
  6. Gdy ciasto przestygnie, przygotowuje lukier : cukier puder mieszam z sokiem z pomarańczy.
  7. Polewam ciasto lukrem.
  8. I gotowe :)

Przyprawa do dań słodkich idealnie pasuje do tego ciasta.
Skład :


10 komentarzy:

  1. Ciasto marchewkowe jest rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ to smakowicie wygląda :)
    zaciekawiłaś mnie tą przyprawą, muszę ją kupić i wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię marchewkowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione proporcje na marchewkowe: 2 szklanki drobno startej marchwi, 2 szklanki mąki (tortowej), 2 szklanki cukru, 4 całe jaja, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki utartych orzechów, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki sody, rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, itp.

    Pozdrawiam :)
    http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo moim zdaniem wtedy jest idealne! :)
      A mnie namówiłaś na zrobienie ;)

      Usuń
    2. a ta mąka to musi być tortowa ? nie mogę przesiać normalnej ?

      Usuń
    3. Możesz - chodzi o proporcje :) Lubię ten przepis, bo potrzebna Ci jest tylko 1 szklanka na wszystkie składniki, nie trzeba jakoś szczegółowo wszystkiego mierzyć i ważyć ;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, Twoje wygląda cudnie!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marchewkowe, twoje wspaniale wygląda :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka