29 kwi 2014

Duet : karmelizowana cebula i soczyste polędwiczki


Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • pieprz
  • sól
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia
Cebula :
  • 5 średnich czerwonych cebul
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 10 listków świeżego tymianku
  • sól, pieprz
+ pieczone ziemniaki

Przygotowanie :
  1. Polędwiczkę kroję w plastry, rozbijam dłonią.
  2. Z każdej strony przyprawiam solą i pieprzem.
  3. Czosnek kroję w plasterki.
  4. Polędwiczki zalewam łyżką oliwy, dodaję czosnek i tymianek - odstawiam w temp. pokojowej na 30 minut.
  5. Cebulę kroję w piórka podsmażam na odrobinie oliwy, przyprawiam tymiankiem suszonym , smażę kilkanaście minut aż zrobi się "ładnie" szklista. 
  6. Dodaję ocet balsamiczny, cukier i listy tymianku, mieszając podgrzewam aż wszystko ładnie się połączy, cebula będzie karmelizowana a część płynu odparuję. 
  7. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
  8. Na patelni rozgrzewam olej i smażę polędwiczki po 2-3 minuty z każdej strony.
  9. Podaję polędwiczki, karmelizowaną cebulę i pieczone ziemniaki.                                                                           

3 komentarze:

  1. Cebulka wygląda obłędnie, polędwiczki też, połączenie mega smaczne :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam taką konfiturę! dla mnie to obowiązkowy dodatek do pleśniowych serów .

    pozdrawiam
    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest taki elegancki obiad na niedzielę. Wygląda tak bardzo smacznie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka