28 kwi 2014

Medaliony wieprzowe w boczku








Składniki :
  • polędwiczka wieprzowa
  • boczek wędzony w cienkich plastrach
  • musztarda sarepska
  • tymianek suszony 2 łyżeczki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek suszony 1 łyżeczka
sos :
  • jogurt naturalny
  • musztarda sarepska
  • szczypta tymianku
+ pieczone ziemniaki

Przygotowanie :
  1. Polędwiczki kroję na dosyć grube plastry. 
  2. Polędwiczki nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem i majerankiem, doprawiam lekko solą i pieprzem.
  3. Plastry boczku z jednej strony smaruję musztardą.
  4. Owijam plastry polędwiczek boczkiem i spinam wykałaczką.
  5. Obsmażam na odrobinie oleju z każdej strony.
  6. Wstawiam do nagrzanego  piekarnika do 180 stopni na około 10 minut, tak by mięso było upieczone ale nadal soczyste .
  7. Podaję polędwiczki z pieczonymi ziemniakami i sosem ( jogurt mieszam z musztardą i szczyptą tymianku).

2 komentarze:

  1. widzę młode, pieczone ziemniaczki :) pychaa! chyba bardziej mnie zainteresowały niż mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze młodych ziemniaków w tym roku ale mi smaki zrobiłaś, polędwiczki do schrupania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka