21 maj 2014

Dziś na obiad - złociste kopytka z ...

Ta propozycja jest świetna jeśli dzień wcześniej robiłam kopytka i zostało, wtedy by urozmaicić podgrzewam je na patelni.
 
Składniki :

Kopytka :
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • ok. 3 szklanek mąki oraz mąka do podsypywania
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polędwiczki :
  • polędwiczka wieprzowa długa
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Sos :
  • żurawina ze słoiczka
  • tymianek suszony
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny ( na pół słoiczka  1 łyżka)
Przygotowanie :
  1. Ziemniaki obieram, gotuję, studzę.
  2. Mielę w maszynce do mięsa.
  3. Na stolnicy układam zmielone ziemniaki, wbijam jajka, dodaje mąki i zagniatam.
  4. Gdy ciasto zagniecione, formuję rulony i nożem po skosie ucinam kopytka.
  5. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.
  6. Studzę. Każdą kluskę przekrawam na pół i obsmażam na złoto na oleju.
  7. Polędwiczkę kroję, rozbijam dłonią, nacieram przyprawami , zalewam oliwą. Odstawiam na około 15 minut. ( jak się spieszę to nie odstawiam).
  8. Grilluje na grillu elektrycznym , można też po prostu usmażyć na zwykłej patelni.
  9. Żurawinę ze słoiczka przekładam do garnuszka, dodaję tymianek, sól, pieprz, ocet , podgrzewam mieszając.
  10. Podaję mięso, złociste kopytka i jako dodatek żurawinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
JEŚLI JESTEŚ AUTOREM BLOGA I CHCESZ BYM GO ODWIEDZIŁA, PROSZĘ ZOSTAW W KOMENTARZU ADRES BLOGA. ( tak jest mi po prostu łatwiej).
Jeśli podoba Ci się mój blog - zapraszam do zostania obserwatorem.
Pozdrawiam,
Myszka